VAR wordt vervangen door DBA

VAR wordt vervangen door DBA

De huidige Var wordt zoals je waarschijnlijk al hebt gehoord per 1 mei a.s. afgeschaft. Het alternatief is het wetsvoorstel DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Wat betekent dit voor opdrachtgevers en opdrachtnemers?

Er kan vanaf 1 mei 2016 een vrijwaring voor de loonheffing worden gekregen via zogenoemde model- of voorbeeldovereenkomsten. Op de site van de Belastingdienst staat een aantal van deze modelovereenkomsten. Wanneer er wordt gewerkt met zo’n overeenkomst is de opdrachtgever er van verzekerd dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. Maar alleen als de overeenkomst door de Belastingdienst is opgesteld of beoordeeld. De opdrachtnemer is dan niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

Je bent niet verplicht een modelovereenkomst te gebruiken, als je er geen gebruik van maakt dan is de opdrachtgever verplicht om zelf te bepalen of hij wel of geen loonheffingen moet betalen. Welke bepalingen daarbij een rol spelen kun je lezen op de site van de belastingdienst.

Zoals het nu lijkt wordt het niet moeilijker of lastiger om als ZZP’er aan de slag te gaan. De grens tussen ondernemerschap en dienstverband verandert niet en met een modelovereenkomst kan een ZZP’er meteen aan de slag, net als met een VAR. De overeenkomst hoeft niet eens ondertekend te zijn, zolang er tussen opdrachtgever en -nemer maar een schriftelijke bevestiging is waarin de toepasselijke modelovereenkomst (nummer)  wordt vastgelegd. Je hoeft in principe ook niet voor iedere klus een nieuwe overeenkomst te zoeken, de algemene modelovereenkomsten van de belastingdienst zijn geschikt voor alle soorten opdrachten, ongeacht branche of beroep.

Werken volgens een modelovereenkomsten zegt overigens alleen iets over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer m.b.t. eventuele loonheffing maar zegt nog niets over het ondernemerschap van de opdrachtnemer in de inkomstenbelasting. Heb je nog vragen, stel ze gerust.

Cijfermensen voor ondernemers
Skagerrak 2
9723 JR GRONINGEN
telefoon: 050-211 26 54