Eerste Coronamaatregelen 2020

Eerste Coronamaatregelen 2020

Corona Update en Belastingmaatregelen voor ondernemers in Groningen maart/april

Op deze pagina houden we jullie op de hoogte van onze bereikbaarheid, openingstijden en de laatste ontwikkelingen rondom de maatregelen voor ondernemers. We actualiseren deze pagina regelmatig. Onderaan de pagina kun je zien wanneer de laatste wijziging was.

Aangepaste openingstijden


In verband met het Coronavirus is ons kantoor in ieder geval tot 6 april gesloten voor bezoek. We werken zoveel mogelijk vanuit huis en zijn telefonisch bereikbaar op 050-211 26 54.


(Belasting-) maatregelen voor ondernemers

Dit is voor veel ondernemers een zware tijd. Op dinsdagavond 17 maart heeft het kabinet een crisispakket gepresenteerd om bedrijven en werknemers te helpen. Nog niet alle details zijn bekend. Hier plaatsen we in de komende tijd steeds nieuwe informatie. Wij doen ons best om jullie zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden.

7 april: Vandaag is bekend gemaakt dat de lijst met SBI codes rond 15 april verder wordt uitgebreid. De uitbreiding op de lijst kun je hier alvast raadplegen. Soms zien we dat ondernemers problemen hebben met niet aansluitende SBI-codes, bijvoorbeeld omdat ze hun KvK inschrijving niet hebben geüpdatet. Hierdoor komen ze niet in aanmerking voor de eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,-. Via deze link kun je melden dat de SBI-code in je inschrijving niet overeenkomt met je huidige activiteiten.

Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor de bijzondere (corona) bijstand van de gemeente, de TOZO, gebruik dan de TOZO-Check op krijgiktozo.nl.

1 april: Vanaf vandaag is het mogelijk om online uitstel van betaling van belastingen aan te vragen. Hiervoor ga je naar deze pagina en gebruik je de knop onderaan. Je hebt hierbij het aanslagnummer nodig waarvoor je uitstel vraagt en je DigiD. Voor de duidelijkheid: Als je uitstel wilt voor het betalen van omzetbelasting moet je eerst wachten op een naheffingsaanvraag. Bijzonder uitstel duurt 3 maanden. Na de aanvraag van uitstel vallen ook nieuwe aanslagen die in die periode opgelegd worden automatisch onder het uitstel. BV’s moeten nog steeds een aparte melding van betalingsonmacht doen.

29 maart: Dit weekend is er een lijst met veelgestelde vragen online gezet over het noodfonds Tegemoetkomt Ondernemers Getroffen Sectoren. Op deze pagina worden de specifieke voorwaarden voor de regeling duidelijk uitgelegd. Zoals eerder bekend is gemaakt moet de ondernemer in ieder geval op een vastgestelde lijst met SBI-codes staan. Verder zijn er voorwaarden als verwacht omzetverlies, verwachte vaste lasten en de fysieke vestigingsplaats omschreven. Ook is nu duidelijk dat de lijst nog zal worden uitgebreid met o.a. winkeliers in de non-food sector. Zie hiervoor de pagina voor ondernemers in de non-food-sector.

27 maart: De eenmalige tegemoetkoming schade COVID-19 is vanaf vanmiddag 16.30 uur aan te vragen. Via deze pagina kun je de aanvraag doen. Voor deze maatregel komen vooralsnog alleen ondernemers in aanmerking die op een lijst met vastgestelde SBI-codes staan. Met behulp van je KvK nummer kun je op de site controleren of jouw SBI code in aanmerking komt. Deze lijst is nog niet definitief, het kan zijn dat er nog SBI codes worden toegevoegd.

Bij de aanvraag moet je de volgende gegevens bij de hand hebben:
> je DigiD (of e-herkenning);
> je KvK nummer en SBI code;
> je zakelijke bankrekeningnummer;
> NAW- en contactgegevens.

26 maart: De NOS meldt dat de meeste noodloketten voor ondernemers en ZZP-ers rond het komende weekend open gaan. De tegemoetkoming in de lonen (NOW) gaat naar alle waarschijnlijkheid op of rond 6 april open. Lees het hele bericht hier.

Onze leverancier van fiscale software publiceerde een infographic over de maatregelen voor zelfstandig ondernemers. Bekijk hem hier.

24 maart: Er is meer informatie over het noodfonds. De aanvraag doe je via het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Op deze pagina geeft het RVO aan dat de regeling bijna open staat. We houden dit voor jullie in de gaten.

23 maart: Informatie van de gemeente Groningen: Ondersteuning voor ondernemers tijdens coronavirus via deze link. De KVK heeft op haar website een overzicht geplaatst onder de titel “Het coronavisus: check hier je regelingen.”

20 maart: De informatie die de staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst Hans Vijlbrief op 19 maart naar de Tweede Kamer stuurde:

“… Het kabinet wil de administratieve kant van het uitstel voor ondernemers zo eenvoudig mogelijk maken. De voorwaarden voor het aanvragen van uitstel van betaling zijn daarom verder versoepeld.

Iedere ondernemer die door de coronacrisis in financiële problemen is gekomen, komt in aanmerking voor uitstel van betaling van zijn belastingschuld. Een ondernemer kan het verzoek om uitstel van betaling indienen door een brief te sturen naar het adres dat op de website van de Belastingdienst staat vermeld.

Vanaf het moment dat de ondernemer zich meldt, wordt de invordering van zijn belastingschulden voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting/btw en loonbelasting direct stopgezet. Dat betekent dat de ondernemer feitelijk meteen uitstel van betaling krijgt. Voor uitstel langer dan drie maanden is aanvullende informatie nodig om te beoordelen of de financiële problemen hoofdzakelijk zijn veroorzaakt door de coronacrisis. De ondernemer kan de eerste drie maanden gebruiken om deze informatie te verstrekken. Het kabinet onderzoekt nu welke informatie nodig is en hoe deze zo eenvoudig mogelijk kan worden aangeleverd. Het doel daarbij is de administratieve lasten voor ondernemers zo veel mogelijk te beperken. “

Ondernemers die verwachten een verlenging nodig te hebben van langer dan drie maanden bieden wij uiteraard onze ondersteuning aan. We moeten de richtlijnen afwachten die het kabinet nog zal opstellen. Zodra er meer informatie over is, plaatsen we dat op deze pagina.

19 maart: Via deze link kom je bij een nieuwsbrief van Fiscount, het kennis – en adviescentrum waar wij bij zijn aangesloten. Ze lichten daarin een aantal maatregelen verder toe.

18 maart: Lees alles over de belastingmaatregelen voor ondernemers en zzp’ers op deze pagina van de belastingdienst.

 

Zodra er meer duidelijkheid is over de details van de maatregelen zullen we die informatie hier plaatsen en/of doorlinken.

Waar mogelijk ondersteunen wij bij het aanvragen van de verschillende maatregelen.

 

De laatste wijziging van deze pagina was op: 7 april, 23.58 uur.

Cijfermensen voor ondernemers
Skagerrak 2
9723 JR GRONINGEN
telefoon: 050-211 26 54